Tijd om te investeren in jezelf?

Ik had gisteren onverwachts een heel boeiend telefoontje. Het ging over waarde en mindset rond geld. Ben je opgegroeid met het idee dat geld goed of slecht is? Mag je met je bedrijf dat je passie is wel geld verdienen en zichtbaar zijn? Sommige mensen kopen een iPhone van 1000 euro alleen een boeiende opleiding/workshop voor jezelf is te duur? Ik vind dat enorm fascinerend. Uiterlijk mag het geld kosten. Innerlijk niet?

“It’s good to have money and the things that money can buy, but it’s good, too, to check up once in a while and make sure that you haven’t lost the things that money can’t buy.” George Lorimer

Ik voel dat sinds ik mijn tafels organiseer er veel blokkades zijn bij mensen die ik niet (meer) ken. Dus vandaag wil ik graag een diepere blogpost hierover schrijven. Soms krijg ik mails van: “ben ik niet te klein voor de tafel van 8?” Je kan toch van iedereen iets leren en iedereen bezit toch talenten/sterktes die gezien mogen zijn. Is het verkeerd om ‘reclame’* te maken voor jezelf? Gezien zijn? Gehoord worden? Zichtbaar te zijn? Je passie aan de buitenwereld tonen?

* Ik krijg een mail van een frisse dame die ik persoonlijk nog niet ken. Ze vindt mijn concept leuk. Ik stel haar voor om naar de tafel te komen zodat ze haar mooi concept (wat het echt wel is naar mijn gevoel toen ik haar website bekeek) kan voorstellen en ik wil wel kijken wat de mogelijkheden zijn naar verdere samenwerking. Ik geef haar dus een mogelijkheid om “gezien” te zijn. “Neen – dat is reclame en dat past niet.”

Haar mindset is echter de mijne niet. Ik besteed wel “veel reclame” aan workshops, opleidingen en inspiratiereizen. Ik ben zo gegroeid daardoor als mens. Wie mij een beetje volgt via Instagram weet dat ik weer naar school ga. Ik volg mijn hart en gevoel. Hoeveel mensen die ik niet had – die zeiden tegen mij: “ah maar daar heb ik geen tijd voor hoor. Veel te druk.” Maandag was mijn eerste les en met een prachtige zonsopgang reed ik naar de opleiding. De liedjes #cantstopthefeeling en #euphoria knalden door de boxen en ik voelde het ook. De groep is een mooie mix van mensen met elk een eigen pad en verhaal. De uren vliegen voorbij in dat lokaal en ik ben zo blij dat ik mijn gevoel heb gevolgd.

Ik heb bewust dingen losgelaten en ik heb tijd gemaakt. Het gaat over prioriteiten stellen. Discipline is vaak ook kiezen wat je het meeste wil vanuit je hart over wat je nu wilt. Ik weet dat ik deze opleiding nodig heb om verder te geraken in mijn bedrijf. Ik heb deze “verdieping” nodig. Het is net door al die “stel dat” vragen dat je eigenlijk jezelf soms klein houdt volgens mij. Ik heb deze mindset: als ik 65 ben wil ik niet zeggen tegen mezelf: had ik maar … (vrij in te vullen) Ja, ik loop soms tegen de muur, mijn hart breekt soms en ik maak fouten. Alleen de beste fouten hebben mij dichter bij mijn doelen gebracht. Ik heb geleerd dat ik zo nog meer weet wat ik wil in mijn leven en ook wat ik niet meer wil. Ik maak tafels om mensen te verbinden en gezien te zijn. Er zijn nu al mensen van vorige edities die samenwerken omdat ze een klik hadden aan tafel. Dat is net de bedoeling. “Is dat zo slecht?”

Af en toe krijg ik telefoontjes via doorverwijzingen of ik eens wil afspreken voor een thee of etentje. Nu ben ik al bijna 7 jaar aan het ondernemen (1 februari is het 7 jaar – yes!) en ben ik daar niet meer zo naïef in als in het begin. Ik vraag nu heel duidelijk: “waarvoor wil je precies afspreken?” En als ik dan hoor dat het is om een specifiek business-idee te bespreken dan zeg ik nu heel direct: je kan een betalende afspraak of brainstorm maken hiervoor. Ik krijg dan soms speciale reacties. Ik vind dat steeds fascinerend. Als je naar de Delhaize gaat – dan betaal je toch ook voor al je goederen in je kar? Als je met mij afspreekt voor emotional branding is dat een volwaardige dienst en geef ik je het beste advies om je bedrijf van ok naar wauw te brengen.

“Love yourself enough to set boundaries. Your time and energy are precious. You get to choose how you use it. You teach people how to treat you by deciding what you will and won’t accept.” 

― Anna Taylor

Toen ik in 2013 begon met mijn bedrijf enfin vond ik “nee” moeilijk. Alleen nu weet ik dat sommige mensen niet klaar zijn om dieper te gaan, om gezien te zijn, om gehoord te worden, om succesvol te worden, om hun/haar ware liefde & passie te ontdekken, om flow te krijgen in het bedrijf en dat mag. Leven en laten leven alleen ik persoonlijk blijf gewoon mijn eigen ding doen. De beste klanten zijn trouwens de klanten die me carte blanche en vertrouwen geven. De gasten aan tafel die er ZIJN – wel dat zijn de mensen die vooruit willen.

“Keep your promises and be consistent. Be the kind of person others can trust.” – Roy T. Bennett

Vlieg je ook eens mee? 

De volgende tafel is 19 maart. Shine from the inside out is het thema. We verwelkomen de lente samen. 4 vrouwelijke ondernemers gaan je in een veilige cocon omgeven door prachtige natuur meenemen. Een innerlijke reis waar veel voorbeelden, inzichten en aha-momenten aan bod gaan komen. Er zijn momenteel nog 5 plaatsen over. Ontdek het nu en ontdek hoe jij kan shinen. Graag tot in maart?

Emilie Delorge

Emilie Delorge

Emilie Delorge is zaakvoerster van enfin. Sinds 2013 verspreidt ze emotional branding in bedrijven. Haar dochterbedrijf is Akademie Kolibrie waar ze mensen meeneemt aan tafel. Ze organiseert ook inspiratietours in West-Vlaanderen.

Ze is een veelgevraagde spreker rond emotional branding, trends & beleving online en offline in de retail,en wordt ook vaak gevraagd voor sessies rond vrouwelijk ondernemen.

Deel dit bericht
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email