Een leven zonder dromen is als een tuin zonder bloemen

Ik had vorige zomer een prachtige wilde bloemenweide in mijn tuin. Ik wou absoluut geen gras. Wat was het leuk om in mijn tuin te vertoeven. Vorig jaar begon ik ook met een moestuin. Die moestuin deed me veel beseffen. Je steekt een zaadje in de grond en je kan het zaadje niet opjagen. Het topje komt tevoorschijn als de plant daarvoor klaar is. Ik ben iedere dag in mijn tuin bezig geweest met onkruid wieden, grond beter maken, kijken hoe mijn planten het deden en vooral veel geduld. Ik heb slakken gehad echter wou ik geen chemische middelen gebruiken. Ik begon te lezen, te googlen want ik ben iemand die steeds wil bijleren. Ik stelde veel vragen aan mensen met een moestuin en kreeg mooie raad. Het gevoel toen ik eindelijk mijn eerste eigen gekweekte sla en tomaten kon proeven. Dat voelde zo goed aan en ik was ook zo trots op mezelf. 🙂

To be able to walk out the door when you come home from a job and wander into the garden to do a bit of watering gives you time to be creative in your mind. Mary Berry

Ik heb 4 keer tomaten kunnen oogsten. Ze bleven maar komen en mijn recepten met mijn eigen tomaten waren naar mijn gevoel 10 keer beter. Mijn kruidentuin was ook leuk want ik ben beginnen experimenteren in de keuken. Ik heb ook anderen geïnspireerd want mijn buurvrouw begon ook met een moestuintje. Ik deelde ook zakjes uit aan vrienden en familie. Verse peterselie, bieslook, rozemarijn en tijm. Mijn laurier marcheerde voor geen meter. Dan weet je: tijd om oplossingen te zoeken. Nu weet ik hoe ik het dit jaar beter kan aanpakken.

Ik ben nu ook al bewust bezig met de voorbereidingen. Ik wil mijn moestuin namelijk uitbreiden met courgettes en andere soorten sla. De rozenboog waar ik al heel mijn leven van droom – die komt er ook. Ik heb ook mijn tuin goed in de gaten gehouden: wanneer zon, wanneer schaduw en ben beginnen lezen over rozen. Mijn tuin ga ik dus herschikken en in het voorjaar van 2020 start ik met het verder aanplanten. Het is nog volop winter alleen ben ik nu al bezig met de voorbereidingen.

“Give me six hours to chop down a tree and I will spend the first four sharpening the axe.” ― Abraham Lincoln

Bovenstaande is wat ik ook doe bij enfin. Een strategie maken is iets dat niet in 1 dag er staat. Emotional branding vergt tijd. Ik gebruik vaak deze metafoor. De eerste laag van een ui is je logo/website/… De tweede,derde, vierde, vijfde en zesde lagen gaan veel dieper. Dat is net emotional branding.

Het vergt voorbereiding, planning en vooral veel geduld. Net als de natuur kan je een creatief proces niet opjagen. Klanten die bij mij komen weten dat ik de tijd neem. Eerst een brainstorm in de natuur (ja – je leest het goed – in de natuur) om alles eens te overlopen (verleden, nu en toekomst) en dan kijken of de grond goed is. Indien niet dan zeg ik heel direct: het is tijd voor nieuwe grond. Een (her)positionering is net goed want waarom een logo/website/foto’s/teksten/… meenemen die niet meer zijn wie je bent of waar je bedrijf NU voor staat. Dat zorgt voor angst bij veel mensen en dat begrijp ik. Daarom ben ik er ook bij – stap voor stap.

Een paar weken terug zei iemand mij: “jij ben direct” want ik meen het als klanten bij mij komen. Ofwel is het ja ofwel is het neen. Een misschien – daar ben ik niks mee want een ja zorgt voor duidelijkheid voor mij en mijn klant. Ik geef mezelf steeds 100% en we doen het samen.

Een neen mag ook – dan weet ik dat ze nog niet klaar zijn of zoals bij sommige klanten – die dan na enige tijd terugkomen omdat ze beseffen dat de basis toch niet goed zit. Die dame zei me: “jij zorgt dat het direct goed zit en zo bespaar ik eigenlijk geld.” Ik moest lachen want ze gaf mij een mooie tip voor mijn bedrijf. Zo zie je maar. 🙂

Veel ondernemers zitten zo in het denken. Ondernemen vanuit je hart vraagt moed en jezelf tonen ook. Het gaat over het voelen. Voelen wat werkt voor jou en wat niet.

Ik weet dat mijn bedrijf niet voor iedereen is alleen dat wil ik ook niet. Ik wil dat mijn bedrijf mensen helpt die vooruit willen en dat we samen de mogelijkheden verkennen. Als ik je namelijk continue moet overtuigen om het anders te doen – dan is dat niet leuk voor jou en ook niet voor mij niet want dan ga je constant in weerstand gaan en verliezen we beide veel energie. Als je dus ja zegt tegen jezelf en je bedrijf – dan help ik je graag. Ik beloof dat ik er ga zijn op lange termijn en ook dat je deze zomer een zakje krijgt vanuit mijn moestuin. BELOOFD!

Klaar om ervoor te gaan? Bel me, schrijf me – laat me vlug iets weten.

Emilie Delorge

Emilie Delorge

Emilie Delorge is zaakvoerster van enfin. Sinds 2013 verspreidt ze emotional branding in bedrijven. Haar dochterbedrijf is Akademie Kolibrie waar ze mensen meeneemt aan tafel. Ze organiseert ook inspiratietours in West-Vlaanderen.

Ze is een veelgevraagde spreker rond emotional branding, trends & beleving online en offline in de retail,en wordt ook vaak gevraagd voor sessies rond vrouwelijk ondernemen.

Deel dit bericht
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email